Byggeprosjekter

Et moodboard gjør oppussingen til en lek!

Skal du pusse opp, men lurer på hvilke farger og materialer du skal bruke? Her er løsningen!

Når du står foran et oppussingsprosjekt hjemme eller på hytta tar du sikkert turen på nettet for å finne inspirasjon – om det så er på årets gulvtrender eller maling som gjør deg helt matt.

Men jo mer du leter desto mer frustrert blir du: Utvalget er stort, og det er vanskelig å vite hva du skal velge. Som regel er ikke venner så mye til hjelp heller. Så før prosjektet ditt dør innen det har fått sjansen til å leve – hva kan du gjøre?

Kan brukes til alt

Det du trenger er et moodboard. Det hjelper deg med å få organisert søkene og tankene dine, hvilket gjør det enklere å finne den gjennomførte stilen du er på jakt etter.

Men aller først – hva i all verden ER et moodboard?

– Det er et oppsett, for eksempel i form av et ark, der du planlegger hvordan du vil ha det – kall det gjerne en ønskeliste satt i system, sier kjøkkenspesialist Siw-Mette Reinertsen hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken.

Enklere å finne den gjennomførte stilen du er på jakt etter

Fordelen med et moodboard er at du kan bruke det til alle typer oppussing.

– Selv har jeg laget meg et for hele hytta. Men det vanligste er når du skal pusse opp et rom eller renovere huset. Du setter inn farger, materialer, tapet, stoffer, møbler og andre ting, og da får du med en gang et bilde på hvordan det vil bli. Så kan du klippe og lime, ta bort og legge til – helt til du får helheten du ønsker deg.

En ønskeliste satt i system

Et moodboard sparer deg med andre ord for mye arbeid før du setter i gang, men enda viktigere: Det sparer deg for mange frustrasjoner i ettertid.

Slik lager du moodboard

Det finnes mange typer moodboard, og du kan ha ett som fungerer til alt. Du trenger med andre ord ikke et nytt for hvert rom eller prosjekt. Og det beste av alt er at det er både morsomt og enkelt å lage, så dette er noe alle kan gjøre.

– Noen bruker papir og teip, og det er det vi som jobber her pleier å gjøre. Andre har en korkplate der de fester på tingene med tegnestifter og klyper. Det er også de som lager en ordentlig bilderamme med glass og alt. Så det er helt individuelt hvor mye tid du vil legge i arbeidet – du kan bruke alt fra fem minutter til en uke.

Bildespesial – Siw-Mette lager moodboard

Vi lar henne liksågodt fortelle selv:

Byggeprosjekter -

Steg 1

– Vi starter med blanke ark! Jeg bruker et stort ark malingsprøve med en farge som slår an dybden og tonen jeg ønsker. Dette er moodboardet mitt for hytta. Jeg ønsker en lun hytte med innslag av industri i kombinasjon med hytteinteriøret som har stått der siden 70-tallet. Hytta skal først og fremst bære preg av individualisme, og være et sted hvor menneskene er i større fokus enn interiøret.


Byggeprosjekter -

Steg 2

– Videre legger jeg på matt sort som jeg vil bruke på dører, fronter og noen møbler.


Byggeprosjekter -

Steg 3

– Her har jeg klippet ut bilder av stein og beisfargene jeg vurderer.


Byggeprosjekter -

Steg 4

– Så kommer gulvet, tanker om peisen og fargen på tekstilene.


Byggeprosjekter -

Steg 5

– Jeg ønsker å bruke bilder som dette i gangen, som er fra skidestinasjoner jeg har besøkt.


Byggeprosjekter -

Steg 6

– Den tidløse Jærstolen sto det flere av på hytta, og de ønsker jeg å bevare. Her fant jeg også et bilde på Finn av en gulnet modell, slik at fargen på moodboardet blir riktig.


Byggeprosjekter -

Steg 7

– Det samme gjelder den gamle og nå så trendy sakselampen. Jeg kaster den gamle skjermen og setter inn en fin glødepære uten skjerm.


Byggeprosjekter -

Steg 8

– Kjøkkenet skal komme fra Sigdal og være i tofarget malt eik. Det skal ha skinnhemper, men jeg er uenig med meg selv om farge. Derfor bruker jeg begge.


Byggeprosjekter -

Steg 9

– Jeg ønsker øy på badet, mye betong, ståltoalett og gullkraner. Da må jeg bygge ut moodboardet mitt for å få plass, og det gjør jeg med hvite ark. Slik legger jeg på og tar bort helt til jeg er fornøyd med resultatet. Dette er inspirasjon jeg kan se på over tid som gjør meg trygg på at jeg blir fornøyd med egne valg. Lykke til!


Byggeprosjekter -

Ferdig

– Og slik ser det foreløpig ferdige moodboardet for hytta ut.


Andre ting du kan gjøre er å bruke en hel vegg hjemme. Der kan du henge opp stålvaiere og hengere der du fester på elementene med klyper. Eller du kan bruke paneler og tavler, og feste på det du ønsker av materialer. Siw-Mette har også et ekstra tips:

– De viktigste elementene og det jeg ønsker skal få oppmerksomhet i for eksempel et rom gir jeg mye plass på moodboardet. Dette kan være en steinvegg med peis, gulvet, eller noe du vil fremheve på et nytt kjøkken. Så klipper jeg ut små bilder av de andre detaljene som skal inn i det samme rommet eller etasjen – fra store møbler helt ned til den minste lysestaken. Og så legger jeg på fargeskalaen til slutt.

Gjør budsjettet enklere

Hvis du fremdeles lurer på om du trenger et moodboard: Kundene som har brukt det er alle positive. Det har gjort oppussingen enklere, og de finner nye farge- og materialkombinasjoner de ikke hadde tenkt på.

Moodboard hjelper deg med å lage budsjett

– De føler seg trygge på at det blir som de ønsker når de er ferdige. Moodboardet inneholder i tillegg detaljer som kode på malingen, navn og leverandør på flis, peis, møbler – alt som skal inn er der. Jeg lager dessuten et notat bakpå det som er limt på boardet. Der har jeg ført opp hvor jeg får kjøpt varen, og prisen på den. Så moodboard hjelper deg med å lage budsjett også.

Alle skal med!

Hvis du ønsker flere tips og mer inspirasjon om Moodboard anbefaler Siw-Mette at du tar turen innom Instagram og Pinterest, og finner interiørblogger på nettet. Eller du kan rett og slett google, og da ikke på moodboard, men på farger og materialer.

Kataloger er en gullgruve når du skal lage moodboard!

– Kataloger fra leverandører er også helt topp å bruke, om det så er maling, gulv, kjøkken, hvitevarer eller hva som helst. Kataloger er en gullgruve når du skal lage moodboard!

Helt på tampen kommer Siw-Mette med et hyggelig sosialt råd:

Når barna skal ha nytt rom – hvorfor ikke lage moodboardet sammen med dem

–  Du kan lage moodboard sammen med venner og familie, eller på jobben hvis dere skal pusse opp kontoret. Og når barna skal ha nytt rom – hvorfor ikke lage moodboardet sammen med dem?

Skrevet av: Sigbjørn Eliassen | Publisert: 1. sep 2016 | Kategori: Byggeprosjekter, Inne