Byggeprosjekter

En glassert mann med en gjennomsiktig jobb

Vi nordmenn pusser opp som aldri før. Ingen bruker mer penger enn oss på hjemmene våre, og mange ønsker seg noe ingen andre har. Kanskje du også ser etter noe som gir boligen din et ekstra løft og setter prikken over i-en? Oddvar vet nøyaktig hva du trenger.

Carlsen Fritzøe i Stavern har eget glassverksted som gir deg skreddersøm. Du får akkurat det du vil ha, akkurat slik du vil ha det. I tillegg får du godt håndverk og skikkelig service på kjøpet.

– Jeg har fagbrev og er utdannet i glass, og kan og gjør det meste. En del av oppdragene mine kommer fra byggmestere, og andre kommer fra privatpersoner som ser etter spesielle vinduer og speil. Da ordner jeg det for dem, forteller Oddvar Halvorsen.

Han begynte å jobbe med glass som ung i 1969 og har holdt på med det siden. Det har til nå blitt 45 år i rute, så dette er en mann som kan sitt fag til fingerspissene. De siste 14 årene har han vært hos Carlsen Fritzøe.

Lager alt av glass og speil på bestilling

– Det er bare vi som selger glass her i området og vi er såvidt vi vet det eneste byggevarehuset i Norge som har glassverksted. Vi gjør reparasjoner og utskifting av for eksempel vinduer som har knust, punktert eller dugger. Mange har også gammeldagse vinduer med kitt som trenger å fikses.

Men Oddvar gjør mer enn å reparere, han lager også glass på bestilling til akkurat din bolig, hytte eller båt.

– Jeg kan skjære glass i alle fasonger og glasstyper etter hva du ønsker. Flere av oppdragene våre er for hyttefolk og sommergjester. Både de og folk som bor i Vestfold-distriktet setter veldig pris på at vi er her.

En av tingene Oddvar ofte gjør på boliger og hytter i sommerhalvåret er avskjerming på balkonger og terrasser.

– Noen uteplasser er utsatt for vind og innsyn. Da setter vi en ekstra høyde oppå eksisterende rekkverk. Mange velger da glass eller plasttyper som er frostet.

Et annet sted glass har blitt populært er på kjøkkenet mellom benk og overskap istedenfor fliser, noe som blant annet gjør det lettere å holde rent. Oddvar fikser selvsagt det også.

– Der har du flere muligheter: Ulike typer plastglass, vanlig glass og herdet glass som kan være klart. En del velger å male baksiden av glasset i en farge som passer inn på kjøkkenet. Og apropos herdet glass: Vi lager også dusjvegger – både faste vegger og dører.

Når vi først har beveget oss inn på badet er det naturlig for Oddvar å nevne speil. Han skjærer, tilpasser og monterer speil på badet og i alle andre rom i huset du måtte ønske.

– Mange vil ha speil felt inn i fliser og da tilpasser jeg det. Noen skal ha treningsstudio hjemme med speilvegger – den jobben tar jeg, sier han med et stort smil.

Gamle minner og nye tradisjoner

Oddvar kan noe få andre kan. Flere som restaurerer eldre hus har nemlig problemer med å finne glass som passer inn stilmessig, men han har selvsagt løsningen:

– Jeg tilbyr noe helt spesielt når det gjelder å restaurere glass i gamle vinduer. Etter at et glass er knust ønsker de fleste å ha det slik det var. Da kan du velge en type restaureringsglass som ser gammelt ut. Dette må du til et glassverksted, som hit, for å få.

Siden Oddvar begynte samme år som Woodstock-festivalen og Beatles ga ut Abbey Road har det skjedd store forandringer innen faget, særlig innen isolerglass og glass for solskjerming.

– Her har det blitt mye mer å velge i og mye bedre kvalitet. Før i tiden var det ikke noe slikt, og i dag går det over til energiglass i tre lag fordi det er blitt så høye krav på isolasjon i vinduene. Og så er det blitt masse variasjoner på farger. Så nå kan du velge akkurat det du vil ha.

Men om det meste er nytt, er også noe som det var i begynnelsen.

– Hovedverktøyet mitt er en glasskjærer, og mye av utstyret jeg bruker har nesten vært det samme hele tiden.

Hjelper deg med å oppfylle ønskene dine

Yrker kommer og yrker går. Glassfaget er intet unntak, og i dag er det bare Oddvar igjen på verkstedet. Men med hjelp av gode kolleger til tunge løft går samarbeidet godt og dagene raskt, og Oddvar berømmer de flinke folkene han jobber sammen med.

Hos Carlsen Fritzøe har vi alt. Du kan komme hit og få byggevarer, og du kan komme til meg og få glass og speil. Jeg er veldig fleksibel og hjelpsom, så har du noen spesielle ønsker løser det seg også. Du er hjertelig velkommen innom.

Publisert: 15. jun 2014 | Kategori: Byggeprosjekter